TIR sta v enem od skupnih kletnih prostorov prebivalcev stolpnice v centru Ljubljane, ustvarjenim in poimenovanim kot Andergraund Kultur Cirkus Klet, zasnovala Matej Stupica in Andraž Magajna.

TIR je ustanovljen kot del društva OFFTIR. Sestavlja ga kolektiv ustvarjalcev, ki hkrati tvori tudi njegovo uredništvo. TIR je samozaložniška produkcija ter distribucija zvoka in vizualnega. Je mesto povezovanja umetnikov in raziskovalcev na področju zvočne in vizualne umetnosti.

Idejna podlaga TIR-a je ustvarjanje zvoka in njegova vizualna materializacija. Izdaje TIR-a se želijo oddaljiti od konvencionalnega (industrijsko-blagovnega) reproduciranja. Mišljene so kot kosi; zvočno-vizualne podobe vsakega idejnega projekta posebej. Izdaje TIR-a lahko razumemo kot mešanico DIY principa (samozaložba) in DIWO principa (sodelovanja), ki se izražajo v hibridnih oblikah unikatov, monotipij, knjig umetnikov... Izdaje TIR-a niso omejene niti kvantitativno niti žanrsko.

Zvočni deli izdaj so v kompresirani digitalni obliki dostopni na spletni strani TIR-a. Izdaje v celostni (nekompresirani zvočni in vizualni)  podobi unikatnih objektov pa je možno naročiti preko uredništva TIR-a na naslovu kontakt@offtir.org.